One of two construction phases has been completed at the Hays Medical Center Family Medicine Clinic, 2509 Canterbury.

The project began in April and has included building an approximately 12,000-square-foot addition on to the original structure, which was roughly 10,000 square foot.

The first phase, which is now complete, was building the new addition; the second phase recently began and involves gutting the original facility and remodeling it to match the add-on.

“We were kind of running out of space before,” said Leslie Dexter, office manager. “Everything was also getting out-of-date and needed remodeling.”

The new part of the facility features additional rooms, including exam rooms, procedure rooms and provider offices.

“We needed the extra room,” said Dr. Rick Rajewski. “We need more doctors, so hopefully this will help us entice enough primary-care physicians to come join us so we can serve the needs of the Hays community better.”

Rajewski said the clinic wanted to create a layout that would be more efficient and help people be seen more quickly.

“We want them to get through quicker and get their care more effectively,” he said. “That’s our hope.”

The new space allows for everything to be much more spread out, as well, which provides private, secluded registration areas and nurse stations.

“Confidentiality is big,” said Karen Threlkel, nurse manager. “Nurses have more private areas and are closer to where the physicians are now.”

Threlkel and Rajewski said they have worked at the clinic for approximately 37 years and are happy to see the expansion coming together.

“We’re delighted to have a bigger place so we can grow,” Threlkel said. “It’s allowing us to basically double our size.”

With the renovations progressing, parking is more limited, according to Dexter.

“It’s a little bit longer of a walk for them,” she said of the patients. “But once phase two is done, there will be two entrances to the building and we’ll have more parking.”

The project is expected to be fully complete by summer.

The overall hope, according to the staff, is to simply create a more efficient, spacious and private work environment, while improving the overall experience for patients.

“Hopefully, this will just make the flow a little better for the patients,” Dexter said. “Once they get the flow figured out, we’re hoping it will help with patient care by getting them in quicker and out quicker.”